champagnesamlingen

"En sprudlande resa mot den perfekta champagnen"

Välkommen!

Syftet med denna blogg är att du som läsare ska få följa med mig på min resa mot mitt eget uppsatta mål med min champagnesamling.

Kommer att skriva recensioner om alla champagner som jag dricker.

Betyg F (1-4.9 poäng)

Dessa champagner ligger i Bottom-Tier kategorin. De har brister i både doft och smak samt brukar vara vattniga och sakna komplexitet. De funkar helt okej som Apf. För folk som inte är speciellt insatta i champagne världen så duger dock dessa flaskor helt okej. För oss champagne intresserade så pryder dessa flaskor mest vinkällaren för samlingens skull.

  1. Ofta svag doft
  2. Ofta svag smak
  3. Ofta brist på komplexitet
  4. I vissa fall förekommer en mindre angenäm smak
  5. Ofta vattniga

Exempel på champagne som ligger i denna kategori:

  • Pannier (smakar faktiskt nästan illa)
  • Andre Clouet (En riktig sockerbomb)
  • Lombard & Cie Brut (alldeles för vattnig)

Betyg E (5.0-5.9 poäng)

I denna kategorin så hamnar helt klart godkända champagner. Smaken brukar vara snäppet starkare än rank F champagner. Doften kan vara likvärdig eller någon grad bättre. Här börjar man kunna känna en något högre komplexitet och en mer solid champagne utan Rank F´s vattnighet.

  1. Bättre smak
  2. Något starkare doft
  3. Bättre komplexitet vilket bäddar för att kunna urskilja olika smaker

Ex:

–  Beaumont des Crayeres Grand Reserve Brut

– Charles Mignon

– Ernst Rapeneau Brut

Betyg D (6.0-6.9 poäng)

Nu börjar vi komma upp till riktigt trevliga champagner. På denna nivån så har smaken fått en ordentlig boost och även doften. Dricker man en Rank D champagne så är halva nöjet att bara att sitta och dofta på champagnen mellan klunkarna. Ännu en ny faktor är att själva champagnen har en helt annan densitet i munnen när man dricker den. Detta har att göra med att vattnigheten är mycket lägre än de lägre rankerna, vilket bäddar för goda smaksensationer.

  1. God smak
  2. Väsentligt bättre doft
  3. Ökad komplexitet
  4. Vattnigheten är mycket bättre i jämförelse med lägre ranker.

Ex:

Phillipponnat Royale Reserve

Betyg C (7.0-7.9)

I klass C så märker man att alla punkter från föregående klass är bättre. Med den förbättrade smaken så ökar moussen i viss mån. Även doften har stärkt sig en aning. Dock är steget mellan en 6 och en 7 mindre än steget mellan en 5 och en 6.

B (8.0-8.9)

Dricker du en champagne i B klassen så kommer du inte alltid att märka det. Steget mellan en 7 och en 8 är marginellt. För att underlätta så ska minst 4 av 5 följande punkter vara bättre: (smak, doft, mousse, komplexitet, eftersmak,).

Ex:

Clos Du Moulin

Louis Roederer Premier

A (9.0-9.9 poäng)

I denna klassen så hittar vi enbart cuveer eller årgångschampagner. Skulle man vara tvungen att beskriva dessa champagner med endast ett ord så är ”munorgasm” ett passande riktmärke. Dessa champagner är fantastiska och måste upplevas live.

  1. Majoriteten av cuveer har oerhört små bubblor, vilket gör champagnen väldigt lättdrucken.
  2. Fantastisk mousse! Måste upplevas för att förstås.
  3. Komplexitet på hög nivå med stor urskillning av smaker.

Ex:

Cristal 2006

Dom Perignon 2004

Nicolas Feuillatte 1998

S (10 poäng)

S står för ”Super”, och att få dricka en sån här bra champagne tror jag att man endast gör en gång innan man lämnar detta livet. Hittar jag en så lovar jag att hojta till!

Övrigt

Vill poängtera att min betygsskala är personlig och som ni nog förstår så är det i princip omöjligt att sätta ett exakt betyg på en champagne. Vidare tycker folk olika. Personligen lutar jag mer åt champagner som Taittinger, Mumm, Louis Roederer med fler som karakteriseras av en fruktig karaktär. Strävare champagner med ek, must, rost etc är inte min favorit, men dessa kan givetvis få ett bra betyg också.

DSC_0006

med vänlig hälsning/ Marcus

Annonser

One comment on “Välkommen!

  1. Jesper
    21 april, 2016

    Hej hej,

    hur kommer man i kontakt med dig?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 5 maj, 2015 by in Okategoriserade.

Navigation

%d bloggare gillar detta: